За останні роки значно збільшилися масштаби як трудової, так і туристичної міграції українців, особливо до держав-членів Європейського Союзу. Одним із центрів міграції українців є Чехія, яка щороку збільшує квоти на отримання робочих віз для наших громадян та є дуже розвиненим туристичним центром.

Однак, навіть у державах Європейського Союзу ніхто не застрахований від того, щоб стати жертвою злочину або інших протиправних дій. Тому постає логічне питання: що робити і куди звертатись громадянам України, які стали жертвами протиправних дій в Чеській Республіці?

Дія 1. Для початку необхідно, щоб факт вчинення щодо вас протиправних дій було задокументовано. Для цього варто звернутись до найближчого відділку поліції.

У разі, якщо розташування відділку поліції Вам не відоме, а також у інших екстрених випадках, можна звертатись на гарячу лінію Поліції Чеської Республіки за номером 158, або на гарячу лінію місцевої поліції – 156. Дані лінії доступні цілодобово та є безкоштовними.

Адреси та контактні данні відділків поліції у конкретних регіонах можна знайти за посиланнями ТУТ (УВАГА ! Інформація доступна виключно чеською мовою, тому запасіться на всяк випадок контактами знайомих, які володіють чеською мовою чи перекладачів).

Якщо з Вами сталась інша неприємна ситуація і Ви потребуєте не лише допомоги поліції, в Чеській Республіці діють наступні лінії екстреного зв’язку:

  • 150 – Екстрена пожежна служба;
  • 155 – лінія «Швидкої допомоги»;
  • 112 – служба екстреної допомоги (даний номер єдиний для всіх держав-членів Європейського Союзу.)

Варто відмітити, що майже на всіх лініях Вам доведеться спілкуватись чеською мовою. Виключення становить лише лінія 112, де гарантується зв’язок із оператором на англійській або німецькій мові.

Дія 2. Звернутися до Консульського відділу Посольства України в Чеській Республіці. Консульства України знаходяться у двох містах – Празі та Брно. Детальну інформацію про адреси, контактні данні та режими роботи доступні на офіційному сайті Посольства України в Чеській Республіці.

У Консульському відділ Ви зможете отримати, юридичну допомогу, інформацію про свої права, а також отримати практичні поради щодо дій у разі втрати документів, що посвідчують особу. Проте, рекомендується перед візитом, зв’язатись із консульством щодо можливості вас прийняти в конкретний день і час.

УВАГА ! У разі втрати або викрадення у Вас документів, що посвідчують особу, Вам обов’язково необхідно звернутись до Посольства України для отримання свідоцтва про повернення.

Дія 3. Отримати кваліфіковану юридичну консультацію Ви також можете в неурядових громадських організаціях, які на БЕЗОПЛАТНІЙ основі надають допомогу іноземцям. Таких організацій в Чеській республіці працює дуже багато. Детальний їх перелік можна знайти за посиланням ТУТ.

Нижче наведемо перелік деяких таких неурядових організацій із різних регіонів Чеської Республіки:

  1. ARCIDIECÉZNÍ CHARITA PRAHA

Адреса: Londýnská 44, 120 00 Praha 2;

Телефон: 224 246 573;

Е-mail: praha@praha.charita.cz;

Web: http://praha.charita.cz

  1. DIECÉZNÍ CHARITA BRNO

Адреса: tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno;

Телефон. 538 700 943

E-mail: poradna.brno@charita.cz

Web: http://celsuz.cz/

  1. ŽEBŘÍK – CENTRUM PODPORY CIZINCŮ

Адреса:Vrahovická 83, 796 01 Prostějov

Телефон: 581 111 550; mobil: 731 065 267

E-mail: cpc@zebrik-os.cz

web: www.procizince.cz

  1. DIECÉZNÍ CHARITA PLZEŇ

Адреса: Cukrovarská 16, 301 00 Plzeň

Телефон: 377 441 736; моб: 731 433 096

E-mail: poradna@dchp.charita.cz

Web: www.dchp.cz

  1. MOST PRO

Адреса: 17. listopadu 216, 530 02 Pardubice

Тел.:  467 771 170

Е-mail: info@mostlp.eu

web: www.mostlp.eu

 

Таким чином, якщо Ви стали жертвою злочину в Чеській Республіці, то необхідно про це повідомляти відповідні компетентні правоохоронні органи. А у випадку необхідності отримання інформації про свої права чи консультації ви можете звернутися до Консульства України та/або до громадських організацій, які надають безкоштовні консультації іноземцям.

Підготував: волонтер Благодійного товариства “Разом”, юрист Олексій Войчишин.