В такому випадку потрібно невідкладно:

Крок 1. Звернутися по медичну допомогу та повідомити органи Національної поліції по подію. Просити медпрацівників якомога детальніше описати пошкодження на вашому тілі.

Крок 2. Звернутися до органів Національної поліції із заявою про злочин (в заяві описати обставини побиття, місце, час, а також вказати на особу кривдника – якщо вам відома та / або на свідків події).

Крок 3. Вимагати негайного направлення для проходження судово-медичної експертизи. Зволікати з цим не варто, так як синці і подряпини на тілі мають властивість зникати з часом.

Звертаю увагу! Відповідно до ч. 2 ст. 242 Кримінального процесуального кодекс України (далі – КПК) слідчий або прокурор зобов’язаний звернутися до експерта для проведення експертизи щодо встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень.

Якщо відразу після звернення вас не направляють на таку експертизу з тим, щоб встановити тяжкість та характер ушкоджень, то раджу:

  • за можливості зробити фотознімки ушкоджень;
  • невідкладно подати скаргу на бездіяльність безпосередньому керівнику такого поліцейського / прокурора або вищестоящому керівництву. Можна подати скаргу і в суд до слідчого судді.

Ч. 1 ст. 304 КПК передбачає, що скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, – заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна.

Автор допису: Микола Глотов