Опис ситуації з життя:

Мені по пошті надійшов лист, що кримінальне провадження слідчим поліції закрито. Але постанови про закриття кримінального провадження мені не було надіслано і в інший спосіб її не надано.

Запитання: Що робити і скільки у мене є часу, щоб оскаржити таке закриття справи?

Відповідь:

Згідно ч. 6 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України копія постанови слідчого про закриття кримінального провадження надсилається заявнику, потерпілому, прокурору. Прокурор протягом двадцяти днів з моменту отримання копії постанови має право її скасувати у зв’язку з незаконністю чи необґрунтованістю. Постанова слідчого про закриття кримінального провадження також може бути скасована прокурором за скаргою заявника, потерпілого, якщо така скарга подана протягом десяти днів з моменту отримання заявником, потерпілим копії постанови.

Якщо вам не було надіслано копії постанови, якою слідчий закрив кримінальне провадження, то рекомендую:

1) звернутися до керівника відділку поліції або до слідчого з письмовою заявою про надання копії такої постанови (зразок оформлення схожої заяви можете переглянути ТУТ) про закриття кримінального провадження;

2) копію такої заяви можете направити (для відома) прокурору місцевої прокуратури.

Якщо ви зробите саме так, як наведено вище, то маєте шанси, що прокурор самостійно скасує постанову слідчого про закриття кримінального провадження, про що вас і повідомить.

Звертаю увагу, що у мене, як адвоката, подібні випадки траплялися на практиці неодноразово. Хоч я не писав прокурору скарги на слідчого, а просто направляв лист в якому його інформував, що “слідчий справу закрив, але постанови про закриття моєму клієнту-потерпілому не надав”.

У разі ж, коли постанови про закриття кримінального провадження не буде скасовано прокурором з власної ініціативи, то ви вправі з моменту її отримання протягом десяти днів оскаржити:

  • прокурору;
  • слідчому судді.

Але, для ефективної реалізації свого права на оскарження, вам потрібно “момент отримання копії постанови” підтвердити. Доказом дати його отримання може бути дата, вказана на поштовому календарному штампелі на конверті, або ваш підпис у матеріалах кримінального провадження із вказівкою на дату отримання. Або ж ж можуть бути інші докази (бажано, щоб це були якісь документи).

Відповідно до п. п. 3 і 4 ч. 1 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України ви як потерпілий маєте право оскаржити рішення слідчого / прокурора про закриття кримінального провадження.

Для ілюстрації статті використано скріншот зі сторінки: Єдиний реєстр досудових розслідувань

Автор допису: Микола Глотов